Založ si blog

Puškinova medaila – vysoké štátne vyznamenanie Ruskej federácie

V každej etape vývoja spoločnosti prebieha udelenie ocenení.. Každé ocenenie je významnou formou verejného uznania zásluh skupiny osôb či jednotlivca. Ide o morálne ocenenie ich skutkov, postojov či za zásadný vedecký výskum, technické objavy alebo za prínos pre ľudstvo v oblasti vedy, umenia a  kultúry. Ďakovné listy, významné ocenenia či pamätné medaily sa udeľujú v každej zemi svojim občanom ale i cudzincom.

V Rusku sa okrem iných ocenení od roku 1999 udeľuje aj Puškinova medaila. Pri príležitosti 200. výročia narodenia slávneho ruského básnika Alexandra Sergejeviča Puškina rozhodol ešte bývalý ruský prezident Boris Jelcin o udelení tejto ceny.

Ocenenie – medaila Puškina je udeľovaná prezidentom Ruskej federácie Vladimírom Putinom, nielen ruským občanom, ale i cudzincom. Osobnostiam, ktoré sa významne zapísali v kultúrnej oblasti, v literatúre, v humanitných vedách či iných oboroch umenia. Občanom, ktorí sa zaslúžili o šírenie a štúdium ruského jazyka a uchovávanie kultúrneho dedičstva a tak upevnili spoluprácu s Ruskou federáciou čím prispeli k vzájomnému obohacovaniu medzi rôznymi kultúrami a národmi. Ocenenie môže byť udelené aj občanom, ktorí svojím umením či prácou prispievajú ku kultúrnym tradíciám Ruska.

Strieborná trojcentimetrová Puškinova medaila, ktorá sa nosí na ľavej strane hrudi je zavesená na hliníkovej kolodke. Stuha je modrej farby a po okrajoch sú žlté pruhy. Na lícovej strane je profil Puškina a na rube kontrolné, poradové číslo a jeho podpis. Alexandrovi Sergejevičovi Puškinovi sa dostala sláva až po jeho smrti a tak táto pamätná medaila, ktorá si určite zaslúži pozornosť bola vydaná v cárskom Rusku až k 100. výročiu básnika A.S. Puškina.

Puškinova medaila bola v minulosti udelená známemu básnikovi a prekladateľovi ruskej literatúry Ľubomírovi Feldekovi a za veľký prínos k rozvoju rusko – slovenských vzťahov, pedagogičke a prekladateľke Kataríne Strelkovej. Ocenenie si prevzal aj básnik a prekladateľ Ján Štrasser či profesorka, rusistska, kulturologička a riaditeľka Ústavu rusko–slovenských kultúrnych štúdií PF KU Eva Kollárová i mnoho ďalších slovenských významných osobností, ktoré šíria ruskú umeleckú kultúru vo svete.

Festival ruskej kultúry

22.09.2015

Ruská kultúra je kultúra národov a národností Ruskej federácie avšak predovšetkým Rusov a je súčasťou európskej kultúry so silnou náboženskou – pravoslávnou tradíciou. Rusko produkuje veľké množstvo umeleckej formy v umeleckej oblasti, dáva priestor na prezentáciu mladým talentovaným umelcom nielen v profesionálnej tvorbe ale i amatérom . S Ruskom [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3335x
Priemerná čítanosť článkov: 1668x

Autor blogu

Kategórie

Archív