Založ si blog

Festival ruskej kultúry

Ruská kultúra je kultúra národov a národností Ruskej federácie avšak predovšetkým Rusov a je súčasťou európskej kultúry so silnou náboženskou – pravoslávnou tradíciou.

Rusko produkuje veľké množstvo umeleckej formy v umeleckej oblasti, dáva priestor na prezentáciu mladým talentovaným umelcom nielen v profesionálnej tvorbe ale i amatérom .

S Ruskom spája Slovákov veľmi veľa väzieb nielen jazyk a tak je nám ruská kultúra omnoho bližšia. Ruský jazyk sme sa začali učiť už v piatej triede na základnej škole a tešili sme sa, že budeme vedieť cudzí jazyk. Učili sme sa písať azbuku, prednášali sme básne, spievali piesne v ruskom jazyku, ktoré sa nám vryli do pamäti. Ruský jazyk je veľmi emocionálny a ľubozvučný. Vďaka kultúrnej a jazykovej blízkosti sa Slováci s Rusmi ľahšie a lepšie dorozumejú ako iné národy. Z veľkých svetových kultúr je tá ruská našej najbližšia. Okrem českých piesní zľudoveli u nás aj ruské piesne a klasickú ruskú literatúru poznáme lepšie ako nemeckú či americkú.

V poslednom období sa na Slovensku organizuje mnoho kultúrnych podujatí na ktorých sa zúčastňujú rôzne umelecké kolektívy. Mnohí významní ruskí umelci či mladé talenty sa prezentujú napríklad na Bratislavských hudobných slávnostiach, medzinárodnej súťaži vokalistov Shneidera-Trnavského, na medzinárodnom festivale Divadelná Nitra, na medzinárodnom akademickom festivale folklórnych súborov Akademická Nitra, na medzinárodnom bratislavskom filmovom festivale a medzinárodnom festivale Cinematik v Piešťanoch, na medzinárodnom festivale Art film Fest a Festivale ruskej kultúry v Trenčianskych Tepliciach.

Ruština v mnohých slovenských kúpeľoch patrí medzi pomerne častý jazyk. Spomeniem len jedno z mála podujatí , ktoré organizujú Kúpele Trenčianske Teplice, kde sa Festival ruskej kultúry stal už tradíciou. Nad festivalom prevzal záštitu veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike Alexej Leonidovič Fedotov,  Peter Priputen veľvyslanec Slovenskej republiky v Rusku a riaditeľ Ruského centra vedy a kultúry v Bratislave Sergej Žiganov. Tento rok sa konal III. ročník festivalu, na ktorom sa milovníci ruskej kultúry a návštevníci kúpeľov dozvedeli viac o kultúre hostí z východu.

Dramaturgia Festivalu ruskej kultúry je multižánrová a orientuje sa na ruskú kultúru v interpretácii nielen ruských ale i slovenských umelcov. Počas uplynulých troch ročníkov sa predstavili mnohí špičkový umelci ale  i ruská talentovaná mládež, ktorá prezentovala ruskú kultúru od tanečného, hudobného i výtvarného umenia až po prezentáciu ruského filmu a literatúry. Počas dní festivalu sa konajú inštrumentálne koncerty, vokálne koncerty, tradičné promenádne koncerty, výstava ruských maliarov, filmová projekcia a  sprievodné podujatia ako ochutnávka pravého ruského čaju zo samovaru či podávanie špecialít ruskej kuchyne. Návštevníci a milovníci umenia mohli na minuloročných ročníkoch vidieť Folklórny tanečný súbor Kalinka, kozácky súbor Voľná Rus, opernú divu Marinu Šaguč, trio Relikt, detský folklórny súbor Zlatá brána, folkovú speváčku I. Leonovú so skupinou, ako aj známe moskovské divadlo U Nikitskych vorot. Z výtvarného umenia to boli diela A. Paska, A. Kabanova, O.K.Ovsepian, I.Baryčevy.

Festival ruskej kultúry je venovaný bohatej ruskej kultúre, ktorá do kúpeľného života vnáša obohatenie a zároveň dáva novú príležitosť talentom zo Slovenska na umeleckú konfrontáciu s umelcami iného európskeho regiónu. Vytvorila sa tradícia s postupne sa rozširujúcimi aktivitami na vysokej umeleckej úrovni. Festival ruskej kultúry prispieva nielen k oživeniu regiónu, ale aj k upevneniu a rozvíjaniu slovensko-ruských kultúrnych vzťahov.

Puškinova medaila – vysoké štátne vyznamenanie Ruskej federácie

22.09.2015

V každej etape vývoja spoločnosti prebieha udelenie ocenení.. Každé ocenenie je významnou formou verejného uznania zásluh skupiny osôb či jednotlivca. Ide o morálne ocenenie ich skutkov, postojov či za zásadný vedecký výskum, technické objavy alebo za prínos pre ľudstvo v oblasti vedy, umenia a kultúry. Ďakovné listy, významné ocenenia či pamätné medaily sa [...]

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3337x
Priemerná čítanosť článkov: 1669x

Autor blogu

Kategórie

Archív